DANSEN ALS HOBBY VOOR KINDEREN

Nagenoeg elk kind beleeft plezier aan beweging. Ze kunnen nog maar net staan en huppen al ritmisch op de maat. De keuze en interesse voor een danshobby komt bij kinderen, die graag op muziek bewegen, vaak vanzelf. Het ruime aanbod van dansscholen maakt het voor kinderen en ouders eenvoudig, om voor elke dansvoorkeur iets geschikts te vinden. Zodra vaststaat dat je kind op dansles wil, is het de vraag welke soort dans de juiste is en welke dansstijlen er beschikbaar zijn. We stellen twee van de meest geliefde danssportstijlen aan je voor en informeren je uitgebreid over de hobby dansen.

Waarom is dansen als hobby geschikt voor kinderen?

Coole muziek luisteren en tegelijkertijd sportief bewegen – voor vele kinderen is dansen iets natuurlijks waardoor het de populairste hobby voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd is. Dansen zorgt voor plezier en heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen:

 • Verbetert de sociale competenties
 • Ondersteunt de cognitieve vaardigheden
 • Bevordert de lichamelijke ontwikkeling

Dansen is een enorm afwisselende hobby, dat spelenderwijs met veel plezier lichaam en geest traint. Dansende kinderen bevorderen hun motoriek, oefenen balans en verbeteren hun lichaamshouding. Dit draagt ertoe bij, om lichaamshoudingsproblemen te voorkomen. Dansen is ook een goede manier om de dagelijkse schoolroutine, waarbij de kinderen een groot deel van de dag zitten, te compenseren.

Meestal wordt bij het dansen het hele lichaam gebruikt en zo worden er afhankelijk van de dansstijl de meest uiteenlopende spiergroepen in de benen, armen en rug versterkt. De springkracht van je kind verbetert zich, maar ook het balans en de conditie.

Dansen is ook een zeer creatieve activiteit. Als je kind zijn of haar eigen danspasjes bedenkt en deze in een bepaalde volgorde plaatst, stimuleert het kind de eigen fantasie. Door middel van een choreografie, die je kind leert tijdens de danslessen, worden discipline en concentratievermogen getraind.

Op een gegeven moment komt er ook het moment, dat je kind zijn of haar geleerde danspasjes wil laten zien, door op te treden voor een klein publiek. Op dansscholen worden met de kinderen graag kleine danschoreografieën ingestudeerd, die ze dan voor de ouders uitvoeren. Zulke optredens kunnen je kind erg nerveus maken. Ondersteun je kind hierbij tijdens dit proces en motiveer je kind voor het optreden, zonder daarbij de prestatiedruk op te voeren. Met regelmatig optreden went je kind meestal vanzelf wel aan deze zenuwen, en zal zich gemotiveerder gaan voelen door de positieve reacties van het publiek en het applaus. Wedstrijden of optredens versterken niet alleen het zelfvertrouwen van je kind, maar verbeteren ook het concentratievermogen door tijdens stressvolle situaties geleerde vaardigheden toe te passen. Dit is een eigenschap die ook in het dagelijkse schoolleven van nut blijkt te zijn. Zelfs een biologiepresentatie voor de klas zal niet meer zo moeilijk zijn.

Dansen kan ook nuttig zijn voor andere vakken op school. Zo wordt bijvoorbeeld ook het ruimtelijk inzicht getraind, wat een positief effect kan hebben op de wiskundelessen. Op dansscholen is het ook gebruikelijk om in kleine groepjes te trainen, zodat je kind de sociale vaardigheden kan uitbreiden. Bovendien wordt bij het gewone en Latijnse dansen met een partner ook veel belang gehecht aan het leren van beleefdheidsvormen.

Bij het dansen gaat het, anders als bij balsport soorten of atletiek, minder om het winnen, maar meer om het plezier, de esthetiek en om het goede gevoel. (Meer info)

Tijdens de SwingKids lessen leren kinderen om samen te dansen net zoals bekende Nederlanders in Dancing with the Stars.

Onder andere zullen de volgende dansen zeker aan bod komen: chacha, quickstep, jive en salsa .Iedereen is van harte welkom om bij ons een kijkje te komen nemen.

Een reserveringsformulier voor een proefles vindt u hier

 

 

 

Waarom kinderen zouden moeten stijldansen (SwingKids)?

Net zoals zwemmen en fietsen, zouden kinderen al op jonge leeftijd moeten leren stijldansen.

Het is een van de vaardigheden die je niet verleerd en die je tijdens je hele leven kunt gebruiken. Er zijn veel bewezen voordelen die worden geassocieerd met kinderen die stijldanslessen volgen.

Onze lessen in stijldansen voor kinderen gaat niet alleen over dansen. Het is veel meer dan dat. Stijldansen is een uitstekende manier voor kinderen om hun verlegenheid en sociale onhandigheid te overwinnen. Uw kind zal meer zelfvertrouwen en communicatievaardigheden ontwikkelen. Bij stijldansen krijgt uw kind vertrouwen en respect, zodat zij anderen kunnen accepteren, zelfs als ze anders zijn. Hier zullen we de voordelen van uw kind dat stijldanslessen volgt op een rijtje zetten

Fysieke vaardigheden

 • - Stijldansen wordt als een enorme fysieke activiteit beschouwd. Kinderen die regelmatig naar de stijldansles gaan, krijgen een verbetering van hun algemene gezondheid.
 • - Stijldanslessen kunnen een geweldig alternatief zijn voor teamsporten. Er zijn nog nooit hersenschuddingen ontstaan door het doen van de chacha en quickstep.
 • - Er zijn veel misvattingen dat kinderen geen fysieke kracht zouden ontwikkelen door stijldansen. Integendeel, het is bewezen dat stijldansen kinderen helpt om uithoudingsvermogen, snelheid, focus, discipline en behendigheid te ontwikkelen.
 • - Door stijldansen kunnen we uw kind helpen zijn flexibiliteit en uithoudingsvermogen te vergroten. De repetitieve bewegingen die samenhangen met dansen verbeteren de spierspanning, verbeteren de houding, de balans en coördinatie.

Sociale vaardigheden

 • - Betere relaties met het andere geslacht.
 • - Ontwikkelt een groter gevoel van vertrouwen en samenwerking.
 • - Vermindert angsten met betrekking tot optreden voor publiek.
 • - Leert de juiste etiquette.

Kids lessen

Sittard Blauwe Zaal

Vrijdag 28-Jan-2022
18:00 - 19:00 HipHopTeens

Sittard Rode Zaal

Vrijdag 28-Jan-2022
16:00 - 17:00 HipHop Groep 3,4,5
17:00 - 18:00 HipHop Groep 6,7,8
Zaterdag 29-Jan-2022
10:00 - 10:45 Peuterdans
10:45 - 11:30 Kleuterdans Groep 1& 2
11:30 - 12:30 STIJLDANS SWINGKIDS

De cursussen starten in de week van 24 januari