Breakdance

Breakdance is ontstaan in de late jaren 70 en begin jaren 80 in de zwarte achterstandswijken in New York.
Dj's in die tijd begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo een break in een nummer eindeloos door te laten draaien. Breakdance was uitgevonden om op deze nieuwe muziekstijl te dansen. Deze dansvorm werd eerst bekend als electro en ontwikkelde zich vervolgens tot hiphop en rap.

Verschillende "moves"  in breakdance zijn in verschillende categorie├źn in te delen.
Een van de beginselen van breakdance is de stand-up dans (de dans die staand gedaan wordt), in de breakdance wereld beter bekend als top-rock.
Deze wordt vaak gedaan als de breakcirkel binnen wordt getreden en wordt meestal opgevolgd door downrock, beter bekend als floorwork of voetenwerk. Hieronder vallen moves zoals de bekende 6-step en bijvoorbeeld de 3-step en switch.
Een van de bekendste categorie├źn is waarschijnlijk die van de powermoves. Hieronder vallen moves als de windmill, flare, swipe, headspin, 1990, 2000 en ga zo maar door. Freezes mogen absoluut niet ontbreken als categorie. Je run in een cirkel eindig je meestal met een b-boy pose, beter bekend als freeze. Hierbij kan je denken aan een baby freeze of chairfreeze. Meer advanced freezes zijn bijvoorbeeld de airchair (variant op chairfreeze) en hollowbacks en inverts.
Dit is het fundament van breakdance moves, maar er moet niet vergeten worden dat op al deze moves variaties zijn, alleen al de windmill kent tientallen varianten zoals forearm mills, handcuffs, nutcrackers, belly mills etc.

 

 
 

Lesschema Breakdance NJ

Sittard Rode Zaal

Zaterdag 14-Sep-2019
11:30 - 12:30 Breakdance Kids 4-7jr
12:30 - 13:30 Breakdance Kids vanaf 8 jr

Informatie folder